ADİGE SANATÇI M. HAGAUCA’NIN 1911 YILI KAYITLARI
XX. yüzyılı başında tüm Avrupa’da Şark ile ilgili her şey ilgi uyandırmaya başlamıştır. Şairler ve yazarlar şark motiflerini eserlerinde yansıtıyorlardı. Zengin evlerin salonları ve oturma odaları şark tarzında mobilyalarla doluydu. Koleksiyoncular şark antikalarının peşindeydiler. Paris ve Londra plak şirketleri, Kafkasya’nın eşsiz ezgilerini toplamak amacıyla gezileri düzenliyorlardı.
“Gramofon” adlı İngiliz stüdyonun yöneticisi FredTeylerve ses mühendisi EdmondPeers 1911-1913 yıllarında eşsiz birçok kayıt yapmış ve “Kafkasya Müziği” adında bir seri çıkarmışlardır. O dönemde kayıt yapılan cihazlara matris deniyordu ve Avrupa ülkelerinde oldukça popülerdi.
Rus bilim adamı müzikolog Alla Sokolova birkaç sene bu kayıtların arayışındaydı. Nihayet başarıya ulaşmıştır ve “Electronic Musical Instrument” adlı Londra arşivinde Adige sanatçı Hagauca’nın 1911 yılı kayıtlarını bulmuştur.
25 Şubat tarihinde Maykop şehrinde Hagauca’nın kayıtlarının yüzüncü yıldönümü konulu bilim etkinliği düzenlenmiştir.
O dönemin çalgıların sesleri nasıldı? Kafkasyalı sanatçılar şarkılarında neleri anlatırlardı? Ne kadar şaşırtıcı olsa da onlar da yüz yıl sonra torunlarının bahsettikleri şeylerden bahsederlerdi. Memleket sevgisi ve insanların ilişkilerinden bahsederlerdi şarkıları. Fakat yıllar geçtikçe torunlarının kaybettikleri birçok detay var sözlerinde. Hiç kuşkusuz ki bu müzik eserleri sadece müzikologlar için değil etnografi uzmanları, tarih ve dil uzmanları için mükemmel malzeme olacaktır.
Maykop şehrinin bilim adamları sayesinde yüz yıl önceki dünyaya gidip atalarımızın seslerini duyabiliriz.
Kaynak:http://alashara.org
Tarzı: Halk Şarkıları
Sanatçı: M.Hagauca
Etiket: Electronic Musical Instrument-Gramofon Studio
Başlık: Adygian Music
Kayıt Tarihi: 1911
Çıkış Tarihi: 2011
Parça Sayısı:28
Formatı: MP3
Ses Kalitesi: 112 kbps
Yayın Dili: Adigece
Boyut: 72,5 MB
çok güzel teşekkür ederiz.
YanıtlaSilRica ederim.
SilLinkleri yenileyebilir misiniz?
YanıtlaSil