ABKHAZIAN MUSIC. Anthology of Folk Music-2010 [320 Kbps]+full cover




































İNTERNET'TE İLK!




Various Artists-Spirit of folk-2010
ABKHAZIAN MUSIC. Anthology of folk music

Tarihi milattan önce 5.yüzyıla dayanan eski kültürde, bütün evreni yaratıp yerle bir etme gücünün sonucu olarak müziğe ve sese özel bir rol bahşedilmiştir. Birçok dans ve şarkının kökeni M.Ö. 6. Ve 4. Yüzyıldaki “Kolkhid” krallığına ve daha eski ayinsel ritüellere dayanır. En eski türler avcılığı, takvim ritüellerini ve iş şarkılarını içerir.
Abhaz geleneksel sistemi, ruhsal temelinde, doğanın güçlerine ve en önemlisi güneşe ibadet etmekle bağlantılı karışık bir şekilde düzenlenmiş kültler sistemini içerir. Günümüz Abhaz folklorunda, güneşe atfedilmiş büyü formülleriyle ilgili birçok şarkı ve dansa rastlamak mümkündür. Bu tür örneklerin arasında hasat zamanındaki ayinsel hareketleri temsil eden eski bir halka dansı olan “Auraaşa” muazzam bir üne sahiptir. Bu tür şarkıların sözleri her zaman anlaşılır değildir, çünkü onlar tılsımların, büyülerin, doğanın çeşitli ruhlarıyla iletişim kurmak için kullanılan özel bir dilin, hastalıkları, şarkıcıların ve diğerlerinin ruhlarını koruyanların işlevlerini taşıyan büyülü heceler zincirini temsil ederler. Bu tür büyüsel duaların formüllerinin temel bilgileri birçok şarkının “O-raida-raida, Uaraida, siuorada, uori-da-a” gibi çevrilemeyen formlarına yayılmıştır.
                Geleneksel toplumun aile yapısını ve toplu kabile yapısının büyük önemini yansıtan Abhaz şarkıları temel olarak (polifonik) çok seslidir. Öyle ki; kalın sesli koronun dikey akortlarında, sesin çeşitli katmanları ayırt edilebilir. Bunlar kendisine sıkıştırıcı akorlar veren serbest solo sesleri ya da bir parçadaki genelde pes seslerin tekrar edilmesi tarzını ya da erkek ve kadın seslerinin diyalogunu içerebilir. Fakat erkek çoksesliliğinin egemenliğini de kabul etmek gerekir. Daha sonraları çoğunlukla dans ve mizah melodileri sunan kadın topluluğu “Gunda” gibi kadın müzik grupları daha sık adını duyursa da, kadın şarkıcılığının en eski türlerinin ninniler ve cenaze şarkıları olduğu düşünülür. Büyüklere gösterilen saygı ve yaşayanların uzun ömrüyle ünlü Abhazya’nın kendisi, 1948’de kurulan ünlü bir etnoğrafik koro ve dans topluluğu “Nartaa” bünyesinde kişiselleştirilmiş ve somut bir şekilde dünyaya yansıtılmıştır. Topluluğun üyeleri arasında 70 yaşından genç olanların eksikliği hissedilse de topluluk; ritüel, destansı, mizahi ve içkiye eşlik eden şarkılarıyla birçok önemli ve yerel yarışmayı kazanarak dünyanın birçok ülkesinde turneye çıkmıştır.
                “Abhazya Devlet Halk Şarkıları Topluluğu” fazlasıyla tanınan diğer bir gruptur. Abhazya’nın temel etnoğrafik korosu olarak 1931’de kurulan topluluk daha sonra muhteşem bir dans grubuyla zenginleştirilmiş ve “Abhazya Devlet Halk Şarkıları ve Dansları Onursal Topluluğu” unvanını almıştır. Bundan dolayı topluluk izleyenlerini engin mizaçları ve geniş repertuarlarıyla etkileyerek, halk müziği ve dansının en iyi örneklerini kendilerinde toplayarak -ki bu örnekler yüzyıllar boyunca Abhaz topraklarında yeşermiştir- dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde turneye çıkmıştır. Topluluk; Abhazya Cumhuriyeti’nin halk sanatçısı, Gnessins’ Pedagojik Müzik Enstitüsü mezunu Vasily Tsarguş tarafından yönetiliyor.
                Abhazya; hepsi şarkıcı olan aileleriyle ünlüdür. Onlardan biri olan Abhazya’nın Oçamçıra bölgesindeki Kutol köyünden Ferzba ailesinin bir parçası ilimizdeki CD’de yer almaktadır. Şarkıların bütün aile tarafından düzenli olarak söylenmesi sadece boş zaman geçirmek ya da festival gösterisi için değil –ki ikisi de Abhazlar için önemlidir- aynı zamanda şarkıların bir nesilden, her bir ailenin şiirselleştirilmiş tarihinin diğer nesline geçmesi içindir.
                Kişinin atasına karşı görevine, erkeğin onuru ve sözlerine olan sadakatine, savaşçıların dayanışmasına ve kardeşçe duygularla kurulan arkadaşlığa Abhazlar tarafından en yüksek ruhsal değerlerle saygı duyulur. Birçok destan ve halk efsaneleri yüzyıllar boyu canlılığını korur. Bunların arasında, bir hiddet anında abisini uşurumdan atan gencin kendisini bir pelerine (Avapa) sararak derin bir kanyondan atlayışını anlatan “Akhra Aşva” (Uçurumun Şarkısı) vardır. Diğer çok bilinen Abhaz şarkılarının konularında olduğu gibi koroların bağlantılı bir yazı dizinine değil de -bir anlatımda en önemli öğe hikâyeden ziyade onun felsefi ve duygusal tecrübesi olduğundan- hecelerin koşullu birleşimine dayanır.
                Abhaz insanlarının tarihi kaderi, istilacılarıyla bitmek bilmeyen savaşları, bir kahraman imajının halk bilinci içinde değişmesine neden oldu: en iyi niteliklerle donatılan “Afırhatsalar”(Kahramanlar): Kyahba Hadjarat, Pşıkaç-ipa Mança, Smır Gudis ve Ozbak gibi iyi bilinen kahramanlarla ilgili harika şarkıların yanı sıra ulusal karaktere de yön ve karar verirler.
                Abhaz müzik aletleri oldukça farklıdır: umbrelli-fecaus bitkisinden yapılan düz flütler, insan sesinin yardımıyla bariton sesi yumuşak, sade ve alçak seslerle bir arada çıkmasını sağlayan “açarpın”, bağırsaktan yapılmış iki ipli bir kirmene benzeyen, ağaçtan karışık bir formda oyulmuş yaylı bir çalgı aleti olan ”Aphartsa” ve birçok vurmalı çalgı (perküsyon) aletinden başka köşeli bir harp olan “Ayumaa” ilk etapta göze çarpar.

M. Karatıgina






Tarzı: Halk Şarkıları
Sanatçı: Çeşitli
Başlık: Abkhazian Music
Çıkış Tarihi: 2010
Parça Sayısı:21
Formatı: MP3
Ses Kalitesi: 320 kbps
Yayın Dili: Abhazca
Boyut: 134 MB




Tracklist:
Abkhazian music
Anthology of folk music. Spirit of folk

1. Auraash’a (Halk Dansı).
“Afyrtyn” Ensemble of Song and Dance. B. Bagatelia, artistic director
2. Akhra ashva (Uçurum Hakkında Şarkı).
“Afyrtyn” Ensemble of Song and Dance. B. Bagatelia, artistic director
3.Abzypaa rikuashara (Abzıpların Dansı).
“Afyrtyn” Ensemble of Song and Dance. B. Bagatelia, artistic director
4. Radeda (Gelin Getirme Şarkısı).
“Afyrtyn” Ensemble of Song and Dance. B. Bagatelia, artistic director
5. Akh’dzyrtra (Nükteli Şarkı).
 H. Hintba, soloist. Ethnographic Chorus of Abkhazian Long-Livers, “Nartaa.” V. Ashuba, artistic director
6. Akh’cha ikuashara (Çobanların Dansı).
Performed by E. Bagatelia (Abkhazian reed pipe – acharpyn)
7. Ozbak iashva (Ozbak’ın Şarkısı), 1. versiyon.
“Afyrtyn” Ensemble of Song and Dance. B. Bagatelia, artistic director
8. Samakh’khuaa rashchva (Samakhua’nın Şarkısı), 1. versiyon.
Abkhazian State Folk Song Ensemble. V. Tsargush, artistic director
9. Ozbak iashva (Ozbak’ın Şarkısı), 2. versiyon.
Ferzba family
10. Auasarkhviga (Çobanların Şarkısı).
Performed by E. Bagatelia (acharpyn pipe)
11. Azamat (Azamat).
“Gunda” Girls’ Ensemble
12. Achara ishva (Düğün Şarkısı).
Sh. Djenia, soloist. Ethnographic Chorus of Abkhazian Long-Livers, “Nartaa.” V. Ashuba, artistic director
13. Samakh’khuaa rashchva (Samakhua’nın Şarkısı), 2. versiyon.
 H. Hintba, soloist. Ethnographic Chorus of Abkhazian Long-Livers, “Nartaa.” V. Ashuba, artistic director
14. Abkhazia Halk Melodileri.
Performed by E. Bagatelia (acharpyn pipe), S. Chkotua (aphyartsa – Abkhazian viola)
15. Alaf ashchva Khibla (Khibla Hakkında Nükteli Tekerlemeler).
A. Ferzba, N. Gumba, soloists. Folk VIA “Ertsakhu”. K. Chengelia, artistic director.
16. Kurych-pkha lashva (Kurych’in Kızlarının Şarkısı).
Ch. Djinjia, coloist. Ethnographic Chorus of Abkhazian Long-Livers, “Nartaa.” V. Ashuba, artistic director
17. Atlarchopa (Dans Şarkısı).
Abkhazian State Folk Song Ensemble. V. Tsargush, artistic director
18. Adja ashva (İş Şarkısı).
Abkhazian State Folk Song Ensemble. V. Tsargush, artistic director
19. Akhcha rashva (Çobanların Parçası).
Performed by E. Bagatelia (acharpyn pipe)
20. Achsa rashva (Süvarilerin Şarkısı).
 Abkhazian State Folk Song Ensemble. V. Tsargush, artistic director
21. Apsua chara (Abhaz Düğün Şarkısı).
Abkhazian State Folk Song Ensemble. V. Tsargush, artistic director 


























ya da 



FLAC




ya da



AAC







Şifre-Pass: nartkun



8 yorum:

  1. Gerçekten büyük bir hizmet sunuyorsunuz.Her girdiğimde yeni bir şeyler bulabiliyorum benim gibi bu müziklerden başka müzik dinlemeyen insanlar için bulunmaz bir nimet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello, I am a music enthusiasm from Chile and I am very interested in hearing this collection. The link is up in rapidshare for download but in the middle of the process the download stops. Is it my problem? I would be very appreciated if you could upload this collection into another server. Thanks a lot for the great work in the blog.
      José Ignacio.
      jomitakiona@hotmail.com

      Sil
    2. Teşekkür ederim Nehuşe.

      Sil
    3. Thank you very much for the reply. The record is great. I will keep up with your blog. Thanks again for your kind work sharing music.

      José

      Sil
  2. Bir Apsua olarak size cok ama cok tesekkur ediyorum..Bu blog benim speed dial listemde 1 yildir ekli..Albumun ses kalitesi harika.Sayenizde o kadar cok sey dinleyebiliyorum ki ne kadar tesekkur etsem azdir. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Bir fark yaratabildiysem ne mutlu bana.

      Sil
  3. Daara yitabupp

    YanıtlaSil
  4. çalgılardan ziyade çok sesli vokal ağırlıklı bir çalışma,kafkas müziği nasıl bir şey acaba sorusunun cevabını vermese de ,farklı özel bir çalışma..

    YanıtlaSil