The Golden Fleece - Caucasus 1994 (Abhaz-Acar Şarkıları)





1994 yılında çıkan bu albüm büyük ihtimalle Kafkasya'daki bu iki milletin piyasada bulunan ilk ve tek müzik kaydıdır. Albümün tam adı "The Golden Fleece - Caucasus, Vol. 2 Songs From Abkhazia & Adzharia" şeklindedir.

Albümün içindeki parçaların bazılarının otantik kültürel muhafazakarlığın izlerini taşıdığını yani düzenlenmeden halkın içinden çıktığı gibi seslendirildiğini; bazılarının da albüme katkısı bulunan müzik topluluklarının stilistik abartısını taşıdığını ifade etmekte yarar var. Buna rağmen yeterli derecede özgün bir albümdür. Ben büyük bir keyif alarak dinliyorum. Özellikle enfes Abhaz çok sesli müziği bu albümde belirgin olarak ortaya çıkmış.

Peki "The Golden Fleece" yani Altın post nedir ve neden bu albüme
isim olmuş?
Altın Post mitolojide zenginliği ve iktidarı sembolize eden posttur. Bu postun bulunduğu yer, Abhazya'nın Karedeniz kıyısındaki tarihsel bölgesi Kolhida'dır. Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helious’un oğlu olan Kolhida (Kolhis) kralı Aiet’nin (Aietes) görkemli bir zenginliğe, bir koçun altın postuna ya da “Altın Post”a sahip olduğu anlatılır.

Yunanistan’da Yason (İason)’un başkanlığında kahramanlar bir araya gelirler ve “Altın Post”u ele geçirmek için Kolhida'ya gitmeye karar verirler. Argonotlar, “Argo” (bu geminin adından dolayı onlara Argonot denmiştir) adlı bir gemi yaparlar ve Kolhida’ya doğru yola çıkarlar. Uzun ve çok zor bir yolculuktan sonra Aiet’in güçlü ve zengin krallığına varırlar. Kral, Yunanlı kahramanları saygıyla karşılar ve gelmelerinin nedenini öğrenir. Aiet, İaosun’un şartlarını yerine getirmesi halinde “Altın Post”u Yunanlılara vermeye karar verir.

İason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirecek, başlarına boyunduruk geçirecek ve
büyük bir tarlayı sürecektir. Sonra İason’un ejderhayı öldürmesi ve onun dişlerini toprağa ekmesi gerekir. Bu dişlerden savaşçılar çıkmaktadır. İason’un bu savaşçılarla savaşması ve onları yenmesi gerekir. Yunanlılar ancak bundan sonra “Altın Post”u alabileceklerdir. Bu şartları, Aiet’in dışında kimsenin yerine getirmesi mümkün değildir. Bundan dolayı kral İason’un öleceğinden emindir. Kralın kızı Medea’nın yardımı olmasa, Yunanlıların liderinin, Aiet’in şartlarını yerine getiremeyeceği açıktır. Kralın kızı, ilk görüşte İason’a âşık olmuş ve ona yardım etmeye karar vermiştir. Medea bir büyücüdür. Onun yardımıyla İason kralın şartlarını kolayca yerine getirir ve Aiet’den “Altın Post”u ister. Kral, Yunanlılara kimin yardım
ettiğini hemen anlar ve “Altın Post”u vermeyeceğini açıklar. Bunun üzerine İason, postu ele geçirmeye karar verir. Ne var ki Medea’nın yardımı olmadan bunu gerçekleştirmesi olanaksızdır.
Kralın kızı, postu bekleyen korkunç ejderhayı uyutur ve Yunanlılar “Altın Post”u ele geçirmeyi başarırlar. Hızla gemilerine binerler ve ülkeleri Yunanistan’a doğru yola çıkarlar. Medea da İason’la birlikte gider. Aiet, postun götürüldüğünü ve kızının kaçtığını öğrenir öğrenmez, hemen ordusunu toplar ve Yunanlıların peşine salar, ama askerler “Altın Post”u geri almayı başaramazlar.
Efsanede adı geçen Kolhida Bugünkü Abhazya, Mingrelya ve Acara’dan oluşan Doğu Karadeniz kıyıları'dır. Bundan dolayı albüme "Altın Post" adı verilmiştir.

Son bir Not, albümde Hacı Kerantukh Berzeg adında bir Abhaz halk şarkısı da vardır. Abhazlar arasında büyük saygınlık ve üne kavuşmuş Hacı degumuko Kerantukh Berzeg'in öz evladı olduğu Abhaz halkının belleğinde hatırasının yaşatıldığını bu şarkıyla göreceksiniz.

Playlist:

1. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Radeda (2:04)
2. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Hacı Kyarantykhu (3:46)
3. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Çantar Guagua (1:17)
4. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Akhatsa (1:06)
5. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Auardın (1:26)
6. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Rerara (3:05)
7. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Azar (1:42)
8. Çkotua Aile Folklor Ekibi - Arkuashaga (1:08)
9. Zvandrıpş Folklor Ekibi - Aerg (1:16)
10. Sergey Chkotua - 10.Gök Gürlemesi ve Şimsek Tanrısı (1:26)
11. Ritsa - Ağıt (2:56)
12. Zvandrıpş Folklor Ekibi - Azar (1:52)
13. Sergey Çkotua - Azar (2:19)
14. Zvandrıpş Folklor Ekibi - Zhan Achba (2:06)
15. Sergey Çkotua - Aiba Huita (3:09)
16. Sergey Çkotua - Kahramanlar Şarkısı (1:52)
17. Sergey Çkotua - Ozbak (1:19)
18. Zhuza Akumba - Kayıkçının Şarkısı (2:18)
19. Sergey Çkotua - Sığırlara Yem Vermek (2:08)
20. Sergey Çkotua - Nartlar (2:06)
21. Sergey Çkotua - Inapkha Kyagua (2:18)
22. Sergey Çkotua - Düğün Şarkısı (1:15)
23. Traditional - Arkuashaga (1:27)
24. Tamara Akhiba - Enstrumental Dans Ezgisi (0:50)
25. Nora Çamagua - Kızların Lirik Dansı (1:50)
26. Abgarkhuk Çocuk Ekibi- Semir Gudis (1:19)
27. Zvandrıpş Folklor Ekibi - Süvarinin Şarkısı (1:38)
28. Zvandrıpş Folklor Ekibi - Düğün Türküsü (1:16)
29. Jusup Verulidze/Kamil Takidze/Suleiman Mamulasishvili - Chven Mshvidoba (2:27)
30. Jusup Verulidze/Kamil Takidze/Suleiman Mamulasishvili - Madlobeli Vart (1:53)
31. Kakuta Halk Korosu- Shvidkatsa (2:26)
32. Jusup Verulidze/Kamil Takidze/Suleiman Mamulasishvili - Shavi Shasvi (3:40)
33. Jusup Verulidze/Kamil Takidze/Suleiman Mamulasishvili - Mshvidoba da Megrobane (2:47)
34. Jusup Verulidze/Kamil Takidze/Suleiman Mamulasishvili - Okros Ninosi (3:42)
35. Amiran Beradze/Levan Beradze - Mtskhemsuri/Mtiluri (1:33)
36. Amiran Beradze/Jusup Verulidze - Khorumi (3:50)















Mega

Şifre-Pass: nartkun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder