Bursa-İnegöl-Eskişehir-Bilecik Yöresi Apsuva Koşara 320kbps




Bursa-İnegöl-Eskişehir-Bilecik Yöresi Apsuva Koşara 320kbps


1867 yılında Abhazya'nın Tzabal bölgesinden sürgün edilen Abazalar önce Balkanlara daha sonra Anadoluya yerleştirilmişlerdir. Anadolu'da da Bursa-İnegöl-Eskişehir ve Bilecik'e iskan edilmişlerdir. Bu albüm bu şehirlerde halen canlı olarak devam ettirilmeye çalışılan Abaza kültürünün ve müziğinin sonraki nesillere miras kalması için saygıdeğer büyüklerimiz tarafından yapılmıştır. 


Bu albümün güzelliği tamamen amatör bir çekim olması ve üzerinde herhangi bir oynamanın olmamasıdır.  Albümün ilk parçasında Suat GÜNGÖR'ün yaptığı Abazaca konuşma ile satırlarıma son veriyorum: 
"Abhazyadan kalkıp Türkiye de yaşayan Tsaballı Abazaların düğünlerinde çaldıkları mahalli müziklerini, bizden sonra gelen genç kızlar ve delikanlıların bu atalarından miras kalan müzikleri unutmamaları ve öğrenmeleri için bu kaydı yapıyoruz. Mızıkayı çalanlar Bilecik Alınca köyünden Aşharuva Hayati, İnegöl Mezit köyünden Agırba Nedim ve Agırıpha Sebiha; Tahta da olanlar ise, İnegölden Aphazuva Yüksel, Aphazuva Yücel, Aşharuva  Göksel, Şapsığ Ferhat, Beyaa Şener, Aşba Cengiz, Mezit'ten Suat Güngör , Argun Nizam ve Abıgba Seyfi."





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder