Mızıka Havaları-Eskişehir Oklubalı Köyü (2013) 320kbps





Mızıka Havaları-Eskişehir Oklubalı Köyü (2013) 320kbps

Oklubalı Köyü (Hakurine Hable ) 
Kısa Tarihi ; 
1556 dan sonra başlayıp 1864 e kadar süren Kafkas - Rus savaşları Çerkesya 'nın Ruslar tarafından işgaliyle sonuçlanmıştır . Rus çarı 2. Aleksander Çerkeslere "Vadilerdeki oturduğunuz yerden çıkıp size göstererilen ovalardaki yerlere iskan edeceksiniz ya da sürgün edileceksiniz ." ültimatomunu verir. Çerkesler' in % 95 'i bu ültimatomu kabul etmez ve vatanlardan sürgün edilir. %5 gibi çaresiz bir azınlık ovalara iskan iskan ettirilmek suretiyle bırakılır. Şimdi Adığey Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Hakurine Hable , 1859 yılında , o zamanlar çiftlikler halinde dağlık vadilerinde yaşayan Abdzah sülalelerin çıkartılmasıyla kurulmuştur. İskan edildikleri bölgede yenilgi ve esareti kabul etmeyen Abdzah ailelere 1864 yılında Meretıko Hacı  Zekeriya Bey önderliğinde vatanı terk ederler. Bunlara civar kabilelerden Wubıx ,  Bjedığu ,Besleney , Abazin , Çemguy , Şapsığlardan da sülaleler katılır. Meretıko Hacı Zekeriya Bey yanındaki Thamatelerle birlikte Sultan Abdülaziz ile görüşüp kendilerine yer gösterilmesi ister.Padişah kendisine 'mahiyetiyle birlikte istediği yere yerleşebilir ' diye belge verir . Halk Kafkasya dan gemilere getirilir .Bir kısmı İstanbul üzerinden Oklubalı 'nın şimdi bulunduğu yerer yerleştirilir . Böylece Oklubalı Köyü tahmini 1865 - 1866 yıllarında kurulur . Bir kısmı da Bulgaristan'a yerleşir. Burada Topallar köyünü kurarlar. 1878'de Osmanlının Balkanlarda yenilmesiyle buradan da çıkarılan halk Oklubalı ' na gelirler .


Abdzah Sülaleler : 1-Mertıko , 2- Awutle (Mezako) , 3- Bidanıko , 4- Birseyko , 5- Apiş ,6-Çetaw , 7-Brant,8-K'uaş , 9-Ğuç é , 10- Sax ' u 11-Çüyeko 12- Xut , 13- Haets'ıq 'u, 14- K'ır 
Bjedığu Sülaleler :1-Hacemıko 2- Xot (Haçesko) 
Ç'emguy Sülalaleler: 1- Mamış (Ferhatıko ) 2- Klov
Besleney Sülalaleler: 1-Nexuşe , 2- Canbek , 3 Biyiko ( Ceguaq'o)
Hatıkuay Sülalaleler : 1-Baceko 
Şapsıp Sülaleler : 1- Batkeri 
Wubıx Sülaleler : 1-Deçen 2- Tuğa (Köydeki Kabartaylar ' ın  geneli Kafkasya da Kabartay bölgesinde Yincig ırmağı yakınlarındaki Ts 'ımp' a  Hable den gelmişler .
Kabartay 'dan Gelen Sülaleler : 1-Tsımp 'a 2-Dışek ,3- Pşemaho ,4- Allahberdi , 5- Debağo , 7- Bala , 8-X'uxa ' ğa 9-Bağ 10- Karma 11- Thaçoko , 2- Tawbike , 13 - Şamoko 
Abaze Sülaleler : 1-A-Brakua , 2 -Pekiz 3-A -Jıya , 4- Karden 5-Agıra (Agırlar Aşkharıwa bölgesinde gelmişler . Diğerleri Aşuwa olup geldikleri yer Kuban ' ın doğduğu yerler ve Şegerey civarıdır .)

Çerkesler yaklaşık 150 yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi vermektedir . İşte bu hazırlamış olduğumuz CD Eskişehir Bölgesi Çerkesler 'inin kendilerine münhasır ata mirası kültürlerini yansıtan müziklerden oluşmuştur. Dedelerimizi Rahmetle Anıyoruz .



Tracklist:

01 - Woridada-Konuşma-Hakurnehabl zefako-Tleperüş
02 - Kaw Naci yizefako
03 - Kızeko yiwored
07 - Yunan zawom yiwored
09 - Mamış Servet yizefako
11 - Nexuşe Reyhan yizefako
13 - Şırış kaşö (Cemazil)
14 - Zefako Çako
15 - Hakurnehabl Zefako
17 - Oklubal çape
18 - Eleğuale Zefako
19 - Ferzane yizafako
20 - Cegur kejow


Bu Albüm bir nart ajans yapımıdır.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder