Tahir Koçkar - Eski Karaçay tartıula (320kbps)





Tahir Koçkar - Eski Karaçay tartıula (320kbps)


Amırzakan-Mızıka ile çalınmış bu güzel albümde 13 parça bulunmaktadır. Türkiye Karaçay diasporası halk müziğinin en seçkin müziklerini içeren albümde bir de Abaza müziği bulunmaktadır.


KOÇKAR ailesinden Tahir Koç Biyografisi
Tahir KOÇ 1924 yılında Afyonkarahisar iline bağlı Gökçeyayla (Kilise) Köyü’nde doğmuştur. İlkokulu Kafkasya göçmeni babası Karaçaylı Hacı Ahmet (Açahmat) Yılmaz'ın öğretmenlik yaptığı Emirdağ İlçesi, Davulga Nahiyesi İlkokulu'nda okumuştur. Daha sonra Adana İlinde Jandarma olarak toplam 4 yıl askerlik yapmıştır. Askerlikten sonra köye dönmüş ve 2 dönem muhtarlık yapmıştır. Daha sonra Bahriye Koç ile evlenmiş ve 1968 yılında Adana'ya taşınmıştır. Burada özel bir okulun muhasebe kısmından emekli olmuş ve 2014 yılında rahmetli olmuştur. İki kız ve üçü erkek olmak üzere toplam beş çocuğu vardır.
Tahir KOÇ, Karaçay-Balkar kültürüne, tarihine, adetlerine (Özden adet - Khabze), örfüne çok meraklı ve bağlı idi. Bu adetleri her zaman hep yaşamış ve yaşatmıştır. Çocuklarına ve gençlere Karaçay dili dâhil kültür örf ve adetlerini ve oyunlarını ve her şeyi öğretmekten, uygulamaktan büyük bir haz alır, çok güzel mızıka ve akordeon çalardı. Karaçay dilinde şiir yazar, bu şiirlerini de besteleyerek şarkı yapardı. Karaçay diliyle yaptığı bu şarkıları maalesef kayıt altına alınamamıştır. Ancak kendi el yazısıyla yazdığı şiirleri ve mızıka ile seslendirdiği ezgiler hala çocuklarının arşivlerinde bulunmaktadır.


Albümde 13 parça bulunmaktadır.




Tracklist:

1. Tüz Tepseu
2. Tüz Tepseu (2)
3. Tüz Tepseu (3)
4. Kelin Abezek
5. Tüz Tepseu (4)
6. Aylandıu
7. Tüz Tepseu (5)
8. Danis Tepseu
9. Kama Tepseu
10. Karaçay Kapeteyna
11. Apsua
12. Çıka çıka
13. Tüz Tepseu (6)


Not: Albüm ve bilgiler için M. Tekin KOÇKAR'a teşekkürlerimi sunuyorum. 


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder