Melahat Sezgin - Turnalar & Karawher 2 CD (2010) 320 Kbps Full Cover


Front


Back


Cover


Cover



Melehat Sezgin albüm tanıtımı







Melahat Sezgin Çerkezce ‘Turnalar’ albümünü çıkarttı. İki CD’lik albümde Türkçe ve Çerkezce şarkılar var

Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçısı Melahat Sezgin Çerkezce ve Türkçe halk türkülerini seslendirdiği iki CD’lik albümünü çıkarttı. Turnalar/Karawher adlı albümün bir CD’sinde Türkçe diğerinde Çerkezce ezgiler yer alıyor
- Böyle bir albüm hazırlamak nasıl aklınıza geldi? Çerkezce bilir misiniz?
Ben kendi kültürünü mümkün olduğu kadar yaşayan Çerkez bir aileden geliyorum. Çocukluğumuzda evimizde hem Çerkezce konuşulurdu hem Türkçe. Dolayısıyla iki ana dilim var; Türkçe ve Çerkezce diyebilirim. Duygularımı müziğe dökerken iki dili de kullanabiliyorum. Anadolu’nun türküleri kadar Çerkez ezgileri de hüzünlerimi, sevinçlerimi, coşkularımı dile getirebiliyor, sevgimi anlatabiliyor. Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçısı olarak yıllardır Anadolu türkülerini, Azerbaycan, Kerkük, Balkan türkülerini büyük bir keyifle ve profesyonel olarak seslendiriyorum. Ancak Çerkez ezgilerini ise hep dostlar arasında seslendirmek mümkün oldu. İstedim ki bu ezgiler de hem kayda geçsin hem mümkün olduğu kadar çok insanla paylaşabileyim.
- Albümün ilk parçası Beni Attın… çok bildiğimiz bir Azeri türküsü. Azeri kültürüyle Anadolu kültürünün yakınlığını nasıl görüyorsunuz?
Aslına bakarsanız bu coğrafyada yaşayan tüm kültürler binlerce yıllık birlikte yaşama geleneğine sahiptir ve birbirlerini yakından etkilemişlerdir. Dolayısıyla Azerbaycan kültürüyle Anadolu kültürünü kimi zaman birbirinden ayırt etmek bile zordur. Ama gerek Türkçe gerek Çerkezce olsun tüm parçalar duygu yüklü ve derinliği olan ezgiler. Tüm parçaların söyleyeceği bir şey var hepimize.
- Turna imgesi sizin için ne anlama gelir?
Albüme ismini veren Karawher, turnalara seslenen Çerkezce bir parça. Bu topraklarda yaşamış ve yaşayan tüm kültürler için turnalar kutsaldır. Kimi zaman hasret yüklü haberler getirir, kimi zaman sitem dolu selamlar götürür. Bu Çerkez halk şarkısı da Karawher’e yani turnalara sesleniyor. Büyük Çerkez göçünden sonra uzaklarda, dağların ardında kalanlara özlemleri, sevdaları, tutkuları götürmeleri isteniyor. Dikkat edilirse ilk CD’deki tüm parçalar Türkçe, ikinci CD’dekiler tamamen Çerkezce. Yalnız Karawher, yani turnalar hem Türkçe hem Çerkezce. Albüme ismini veren parça böylece iki dilli, iki kültürlü olarak kendini anlatıyor.
- Hücum kayıt tekniğini tercih etmenizi anlatır mısınız?
Hücum kayıtın temel esprisi, tüm sazların ve seslendiren kişinin aynı anda çalması, söylemesi
ve kayıt edilmesidir. Yani her sazın ayrı, sesin ayrı kaydı, sonra birleştirilmesi söz konusu değildir.
Hepsi birlikte çalınır, söylenir ve kaydedilir. Bu da doğaçlama imkanı sağlar. Biz de zaman zaman doğaçlama yapmaya özen gösterdik. Türkülerin özlerine dokunmadan daha serbest yorumladık. Ayrıca farklı enstrümanlar kullandık.


Melahat Sezgin’in iki CD’lik bu albümü 320 kbps formatında CD’den riplenmiştir. Yani en iyi ses kalitesindedir.  Albümün içindeki kitapçık tüm yapraklarıyla taranıp albüm klasörüne eklenmiştir. Albüm 246 MB’dir.


Tracklist:


CD/1

1. Beni Attın Aygız Ataşa
2. Beyaz Giyme Toz Olur
3. Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın
4. Çalın Davulları Çaydan Aşağı
5. Devrent Deresini Dumların Bürüdü
6. Gönlüm Senin Esirin
7. Gül Kuruttum
8. Harman Yeri Sürseler
9. Sabahın Seherinde Ötüyor Kuşlar
10. Üğrünü Üğrünü Geliyor Dereler

CD/2

1. Albina
2. Bijihajeb
3. Hataw
4. Hoyrarira
5. Sıtımşiğa Sıkapjenuve
6. Wawinıyt
7. Karawher
8. İstanbılako


































3 yorum: