Tolam 1997 - İmam Alimsultan



İMAM ALÎM SULTAN

Siyah saçlı, kısa kumral sakallı, hafif uzun burunlu, açık kaşlı, açık alınlı, geniş omuzlu genç adam, Çeçenya’nın Mehmed Akif’i, Çeçen Milli Marşının yazarı ve bestekârı İmam Alim Sultan…



1957 yılında Kazakistan sürgününde doğan İmam, 1984 yılında Ziraat Fakültesinden mezun olmuştu. Ardından master yapmaya karar veren, fakat ahlâken kanserleşmiş Rus toplumu arasında pek barınamayan İmam Alim Sultan, ruhunun da ilhamıyla edebiyata yöneldi.

1986 yılından beri profesyonelce konserler verip, Kafkas halkının, kendi öz sanatına karşı duyarlı olmasını sağlamaya çalışıyordu. Çeçenya’da savaş başlayında, hemen memleketine koşmuş, o ince ruhlu İmam, gitarını bırakıp eline silah almakta tereddüt etmemişti.

Fakat başta Dudayev olmak üzere komuştanlar buna karşı çıkmış, “Senin silahın gitarındır. Onunla yüz füzeye denk iş yapabilirsin” demişlerdi. O da direnişin “Davetçilik” vazifesini üstlenmiş kâh cephe cephe dolaşarak söyledi marşlarla mücahidleri şevklendirmiş, kâh yurt dışında verdiği konserlerle Çeçen Kıyamını tanıtmaya çalışmıştı. Yazdığı bir şiir Çeçenya Parlementosu’nca “İstiklâl Mücadelesi” veren Çeçenya’nın “İstiklâl Marnşı” olarak kabul edilmişti. 6-7 ay Türkiye’de kalıp bütün Anadolu’yu gezmiş ve Çeçenya cihadının buralarda tanınmasına çok büyük katkıları olmuştu.

Dâvâdaki kararlığını anlamak için Dudayev’e söylediği şu söze kulak vermek yeterliydi. “Eğer Ruslar ile (tam bağımsızlığı fedâ etme karşılığında) anlaşmaya yeltenirsen, gitarımla cephe cephe dolaşır, seni rezil ederim.” Bu sözü “Saadet Asrının” Hz. Ömer (r.a)’ın halifeliği döneminde, yönetimi sorgulayan güzide halkın tavrına ne kadar benziyordu. Bir gün Hz. Ömer hutbeye çıkmış ve şöyle demişti. “Ey Cemaat! Ben Allah ve Rasülünün emirlerine aykırı hareket etsem bana karşı tavrınız ne olur?” Sahabenin cevabı Kur’an’daki “Mü’minlerin” (Tevbe-71) tarifine tıpa tıp uyuordu. “Seni kılıcımızla düzeltiriz Ey Ömer!” Hz. Ömer başını semaya kaldırıp “Bana böyle bir cemaati bahşeden Allaha şükürler olsun” diye Rabbine ham etmişti. İşte sosyal refahın zerre-şaşmaz formülü; “Uyaran, düzelten bir toplum ve HAKKIN karşısında eğilen bir devlet.”
İmam Âlim Sultan’ın hayatta karşılaştığı her pürüz, her aksilik, her problem karşısında söylediği bir söz vardı ki, taşıdığı anlam ciltleri dolduracak nitelikteydi. “ALLAH VAR, PROBLEM YOK”.

Katil, kapısına kısa fakat hızlı bir şekilde vurdu. Sesine tatlı bir ton vererek içeriye doğru seslendi.

- Beyefendi! Beyefendi! Arkadaşınız otelin önünde bir kaza geçirdi. Lütfen kapıyı açın!

İmam, arkadaşının kaza geçirdiğini duyunca hızla kapıya doğru atıldı. O anda kafasında sa dece arkadaşı vardı.
Kapıyı açtığında katilin silahındaki kurşunlar göğsüne boşalmıştı. Arkadaş sevgisiyle dolu mert kalbi böyle alçakçasına bir tuzağı o an akledememiş ve arkadaşını düşünürken şehadete kucak açmıştı. Cesedi kanlar içinde yere serilirken, ruhu çoktan cennete kanatlanmıştı.

Arkadaşı geri geldiğinde elinde İmam’ın yazdığı son şiir, nefes nefese odanını kapısını açtığında gördüğü manzara karşısında dona kalmıştı. Ne eli, ne ayağı hareket edebiliyor, ne de konuşabiliyordu. Sadece gözleri elindeki şiirin şu iki mısrasına mıhlandı kaldı:


“Âşığım sana Ya Rabb! Şu beden zindanında
Mahpusun! Kurtar beni! Bir şehadet çağırınla”


Tracklist:



1. Allahu Akbar
2. San Daymohk
3. Daymehkan Kenti
4. Halkan Marsh
5. Teman Gimn
6. Padet İmperskaya Rus
7. Day Bayhna Latta
8. Genara Daymohk
9. Nana
10. Glazotan Bayrakh
11. Boysgar
12. Deglasta
13. Daymehke Sahiyzar
14. San Daymohk



















2 yorum:

  1. Rapidsharede dosya mevcut değil gözüyor. Saygılar kardeşim.

    YanıtlaSil